kruh namočen v knajpovo belo kavo
Elica, ena od mojih pripovedovalk, je zadnja leta življenja
živela v domu za starejše. Ko sem jo obiskala drugič ali tretjič, je beseda
nanesla tudi na njeno najljubšo jed.
''O, kako bi bila srečna, če bi lahko še kdaj jedla za
zajtrk nadrobljen kruh v beli kavi!'' je zavzdihnila. Stopila sem do vodje doma
in ji zaupala Eličino željo. ''Škoda, da nam tega ni že prej povedala!'' je
odgovorila. Elica je bila presrečna: vsako jutro jo je pričakala vroča kava- iz
skodelice se je moralo ''kaditi''- in kos kruha. Za enak zajtrk so prosili tudi
nekateri drugi, ki so bili takšnega začetka dneva navajeni še iz mladosti.
Breda je odraščala v premožni družini, a pri hrani se je
zelo ''šparalo''. Pet otrok je za malico jedlo kruh in jabolko ali pa kruh in
breskev. Še danes je takšna kombinacija njena najljubša.
Pri nas smo imeli ob petkih na mizi sladko ''jabkovo župo''
in pire krompir. Zelo slastno! Zanimivo pa je, da ta kombinacija vnukom ni
čisto nič všeč.
V času mojega bivanja v Ljubljani ( + - 70 leta), so
malodane na vseh glavnih ulicah kraljevali kioski, kjer smo lahko kupili ''hot
dog'' ali ''le'' ponfri. Danes so te (občasne) poslastice izginile, namesto
njih so mcdonaldi in bureki.
V Daču, na Poljanski, kjer sem bivala, so sem in tja
naredili za kosilo šmorn. Bil je božanski!
Na Poljanski cesti je bila takrat trgovinica, kjer so
prodajali mlečne stvari. Dalo se je dobiti tudi domače napolitanke. Po moje sem
zapravila vso žepnino, ki je že tako in tako bila zelo skromna, za te napolitanke in za vstopnice v Dramo.
Med počitnicami, ko sem delala v Alpini, je bil pogosto na
jedilniku ''krompirjev golaž''. Zraven smo dobili kos kruha (bela štruca)
Zasebno pekarijo smo imeli v Žireh menda že od nekdaj. Jože
je pekel (in še peče) božanske žemlje. Najraje sem imela takšne, še malo tople.
Za malico sem kupila še jogurt v tistih znamenitih trikotnih embalažah in 5 dkg
posebne salame. Rajsko!
Že desetletja mi tekne rižev narastek, tudi drobnjakovi
štruklji na žup.
Kruha pojem zelo malo, a če ga že, mora biti svež. Spominjam
se Terezije, Prekmurke, pri kateri sem nekaj časa stanovala. Živela je na Viču.
Enkrat mesečno je obiskovala domače, s seboj pa je zmeraj prinesla ajdov kruh.
Jedli sva ga ves mesec- do njenega naslednjega odhoda v Prekmurje. Na koncu je
bil že trd kot skala, a v ustih se je, zanimivo, čudežno stopil.
Pri nas bo danes za kosilo klasika: goveja juha z rezanci,
domača kokoš, pečena na veliko masla, ''tenstan krompir'' in solata iz tople
grede. Sladica bo- upam tako- Ajdina torta. Od včeraj, ko smo praznovali njen sedmi
rojstni dan.
Hrana pa je imela v starih časih tudi ''vzgojni namen''.
Takole je povedal Lojze: »Ko nas je oče zaslišal, da se prepiramo, je prišel iz
trgovine, stresel na mizo eno vevnco turšce in nam ukazal, naj jo preberemo. In
smo jo.«
**
Ljudmila: »Naša mama je imela vse pod ključem. Otroci smo
kar naprej špegali, kje skriva ključ. Nekoč sem ga našla in tega nisem nikomur
povedala. Ko je nanesla priložnost – mama je šla molst –, sem vedela, da je
vsaj pol ure ne bo nazaj, in sem se splazila v kuhinjo, splezala na kredenco in
skušala doseči zgornja vratca. Ker pa je bil zgornji del kredence bolj
naslonjen kot pritrjen, se je vse skupaj zaguncalo, izgubila sem ravnotežje in
se prevrnila na tla, omara pa name … Za sladkosnednost sem bila dvakrat
kaznovana: prvič, ker sem bila vsa potolčena, pa še mama me je zlasala …«
(fotka je od nekega nn z Bovhe)
Komentarji
Objavite komentar