Ko nam nič več ni sveto
Ko se ozrem čez ramo, se zavem, da se je v letih, ki so za mano, spremenilo marsikaj. Tudi odnos do hrane. O tem sicer ne pišem prvič, a se mi zdi, da še premalokrat. Kruh je predstavljal simbol ''sitosti''. Tisti, ki ga je imel, ni bil lačen. V naših krajih je bil zajtrk že od nekdaj zelo pomemben dnevni obrok. Če smo se v moji generaciji zadovoljili s kosom kruha, ki smo ga namakali v mleku (nadrobili), je danes vse drugače. Spominjam se, da sem bila presrečna ob slivovi marmeladi, ki sem jo namazala preko koščka masla. Ali ob ocvrtem jajčku na oko, v katerega sem ''pomakala'' kos kruha. Razkošje je pomenila tudi sladka smetana, pobrana z mleka, na katero smo potresli sladkor. Sladkor smo potresli tudi po slanini. Pa ne vem, zakaj. Ko sem prinesla malico koscem in grabljicam, je bila ta njihov prvi jutranji obrok. Z delom so začeli že ob svitu in ni bilo misliti, da bi prej sedli še k zajtrku. Na kruh so si naložili špeh, domačo salamo ali za