trije dnevi na kmetih
Naša Julia se je danes vrnila z dopustovanja. Skupaj z
vrtčevsko skupino so tri dneve preživeli na kmetiji pri Ljubici v Vinharjah!
Kakšno navdušenje! Prišli so v svet, ki ga niso poznali!
»Pomagali smo molsti kravo, božali smo zajčke, celo
kruh smo pekli!« je vsa navdušena razlagala prej, preden je odložila bundo in
se sezula.
Življenje na kmetiji jo je čisto prevzelo. Prvič je
bila v hlevu, prvič je od blizu videla živali, o katerih je brala v knjigah ali
jih gledala v risankah. Vse, kar je Ljubica prinesla na mizo, je zelo dišalo.
»Drugače kot doma!« je trdila.
Ob njenih besedah sem se spomnila svojega otroštva.
Takrat je bilo v Žireh še kar nekaj kmetij. Vsako jutro, še pred odhodom v
šolo, sem vzela kanglico in stekla k Žnidarčku po mleko. Dokler je bil ded še toliko
pri močeh, da je lahko poskrbel za kokoši in pujska, so bila domača jajca nekaj
samo po sebi umevnega. V krušni peči se je kuhal krompir za prašiče. Ko se je
zunaj, na trotoarju pohladil, smo otroci zavihali rokave in ga mečkali. Najlepši
trenutki so bili, ko so se rodili majhni pujski. A je bil ded strog. Ni nam
dovolil, da bi jih božali. Trdil je, da so mame svinje, četudi so mirno ležale
in dovolile, da so mladiči sesali pri njih, lahko zelo popadljive. Kokoši so
imela gnezda vsepovsod. Najraje na kozolcu, v senu. Če smo bili pridni, smo
lahko iz njih pobirali jajca!
Spominjam se, da je ded za svojo zemljo, četudi jo je
dal v najem, skrbel še potem, ko je bil zelo betežen. Spomladi je iz grabnov
pobiral veje, včasih je vzel s seboj tudi lopato, da ga je razširil in očistil.
Ko se je grmovje posekalo, smo izdelovali butarice. Zemlja je bila sveta.
»Otroci odidejo, ona pa ostane!« je govoril.
To so bili drugi časi in kako dragocena je domača
hrana, se še nismo zavedali. Ko so se začeli v trgovini pojavljati prvi
izdelki, so bili odrasli zelo ponosni, če so imeli dovolj denarja, da so jih
lahko kupili. Spominjam se paradižnikove mezge. Stiskali smo jo na prst in jo,
četudi je bila zelo močnega okusa, jedli kar brez kruha. Pa smo imeli na vrtu domače
paradižnike, a kar naenkrat niso bili dovolj dobri.
Tudi v šoli smo se bahali, da pijemo ''trgovinski''
malinovec in ne le tistega, ki ga mama iz malin, ki rastejo okoli zajčnika, iztisne
s pomočjo kuhinjske krpe in plenice. V nas, otrocih, se je ''prebudil''
potrošnik tudi ob marmeladi. Trgovinsko so, vsaj tisto prvo, kupcem narezali z
nožem, tako trda je bila. Potem se je razširil glas, da ima vse, kar je
''trgovinsko'', enak okus. Morda se je to zgodilo zato, ker na splošno ni bilo
dovolj denarja, da bi si lahko vsak dan privoščili nakupe, morda je bilo tudi
res, ne spomnim se. Nakupovalna mrzlica je vsaj v naši hiši minila, spet smo si
mazali na kruh borovničevo marmelado in pili malinov sok, ki smo ga hranili v
kleti.
Ko sem vse to razlagala vnukom, so strigli z ušesi in
me nejeverno gledali.
»Potem v Žireh ni bilo marketov?« me je radovedno
pobaral Mali. »Ne, bilo je pa nekaj štacunc z zelo prijaznimi trgovkami. S
cekarjem smo zavili k ''Deklu'' le, ko je zmanjkalo soli, moje in sladkorja.«
»Kaj pa čokolade?« seveda, Šefica, sladkosnedka, ni
mogla biti tiho.
»Ne spomnim se, da bi se je kdaj do sitega najedla.
Kakšen bombon sem dobila le, če sem bila zelo pridna!«
»Ampak…vse, kar je sladko, je zelo dobro!« so
vzkliknili v en glas. Niso mogli razumeti, da je nekoč obstajal svet, kjer teh
dobrot ni bilo v izobilju.
Nasmehnila sem se. Nato sem jim izdala veliko
skrivnost:«V rumenjak sem primešala dve žlički sladkorja in ga namazala na
kruh. To so bila moja sladka nebesa. Drugi so po ocvirkih potresli malo sladkorja
in prav tako mislili, da so v raju.«
»Bljak!« so se nakremžili. A prej, preden so odhiteli
po opravkih, sem jim morala obljubiti, da kmalu obiščemo Ljubico. Julia je namreč
vztrajala, da nam pokaže hlev, kjer so molzli krave.
Več zgodb, ki dišijo kot ravno pečen kruh iz babičine peči, najdete v knjigi z naslovom Kuharske prismodarije (15 €)
Če vas zanima, pišite na mail
jutri2052@gmail.com
Komentarji
Objavite komentar