sreda, 28. oktober 2015

knjiga, ki bi jo morali brati predvsem srednješolci

"Kaj bi morali vprašati naše stare starše, pa jih nismo?" je vprašanje, ki  si ga zadnji dve leti, kar je izšla knjiga Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače, najpogosteje postavljamo.
Avtentične pripovedi več kot 1600 žensk, ki so bile rojene v prvi polovici 20. stoletja, nam razkrivajo zgodbe, ki so jih starejše generacije največkrat potisnile v pozabo, mlajše pa sploh niso imele priložnosti, da bi zanje slišale.
Knjiga Ogenj, rit in kače niso za igrače po mnenju bralcev in tudi strokovnjakov sodi med tiste, ki bi jih morala imeti doma vsaka družina in se ob njej pogovarjati tudi o lastnih, družinskih zgodbah.
Knjiga je med bralci doživela buren sprejem, še zmeraj je uvrščena med prve tri najbolj rezervirane knjige v slovenskih knjižnicah. Milena Miklavčič je z njo prehodila že vso Slovenijo, 250 pogovorno- literarnih srečanjih pa je obiskalo več kot 12.000 obiskovalcev.
Kakšno je bilo življenje znotraj družine nekoč, bi moralo zanimati predvsem mlade ljudi, ki so v obdobju srednješolskega študija že dovolj zreli, da zgodbam prisluhnejo, četudi so zanje ( in tudi za učitelje) praviloma povsem nove in še neodkrite.

O knjigi so v produkciji Dokumentarnega programa RTV SLO posneli tudi 55.minutni film.Morda še skok na povezavo, kjer je MED DRUGIM ''prilepljena'' oddaja z ZVEZDANO?
http://4d.rtvslo.si/arhiv/MILENA%20MIKLAV%C4%8CI%C4%8CNi komentarjev:

Objavite komentar