nedelja, 09. februar 2014

LITERARNI VEČER V LJUBLJANI''….Lahko rečemo, da zgodbe Milene Miklavčič nemalokrat razkrivajo tabuizirane teme, med katerimi je posebno mesto namenjeno opisom seksualnosti. Opisani so intimni odnosi različnih vrst – od najbolj »vsakdanjih« med ženo in možem, do tistih, družbeno nesprejemljivih -  med gospodarjem in deklo, gospodarico in hlapcem, poročenimi moškimi in prodajalkami ljubezni, celo do intimnih odnosov med krvnimi sorodniki in odnosom med župnikom in mladeničem, ki se je šolal, da bi to postal. Seksualni odnos, namenjen izključno rojevanju potomcev in zadovoljitvi moških potreb, je opisan kot odnos, v katerem si moški vzame kar in kadar si zaželi: V spolnosti je bilo moškim dovoljeno - vse. Karkoli so že počeli, nikoli niso bili grešni, umazani, vsega obsojanja vredni. Prav skozi opis seksualnosti avtorica prikaže tudi položaj žensk v družbi in vlogo Cerkve pri usmerjanju družinskega življenja, ki je bilo strogo patriarhalno. Ženske so imele vlogo drugega spola – podrejene, grešne, umazane, zaničevane, odvisne od volje drugih in brez možnosti za usmerjanje lastne 'usode'. Nič kaj boljši ni bil niti položaj otrok. Rojeni v mnogoštevilno družino in v pomanjkanje, pogosto lačni in prav tako pogosto tepeni, so, če so preživeli, hitro začeli služiti svoj kruh z delom. Otroštva, kot ga poznamo danes, ni bilo….''
Dr. Tjaša Žakelj


Prijazno vabljeni v dvorano Društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva ulica 12,  Ljubljana, v sredo, 12. februarja 2014, ob 11.00 uri na predstavitev knjige OGENJ, RIT IN KAČE NISO ZA IGRAČE.
Milena Miklavčič je v njej – skozi številne zgodbe - objavila prvo raziskavo spolnosti Slovencev, ki so živeli v prvi polovici 20. stoletja!

P.S. Ne bo manjkala niti domača potica!1 komentar:

  1. Seveda so komentarji. Kako ne bi bili. Vidim, da se že Društvo slovenskih pisateljev spogleduje s tabo. "Toda če mislite, da vas bodo sprejeli, se motite. Ne bodo vas!" je na nekem seminarju rekla gospa Ivana Slamič. Izjeme potrjujejo pravilo. Tebe najbrž bodo. Zasluženo. V Medvodah je čakalna doba za izposojo tvoje knjige.
    Nikjer nisem zasledila, kolikšen naj bi bil obseg proze ali poezije za natečaj. Kje bi morala poiskati?

    Lep pozdrav, Irena.

    OdgovoriIzbriši