petek, 03. januar 2014

nekaj besed o Ognju, riti in kačah (Otroci in sestra starega ata Luke, o kateerem tudi pišem v knjigi.)


 Med prazniki smo se o knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače veliko pogovarjali. Nekateri so bili ob branju pretreseni, ker niso mogli doumeti, da je bilo življenje nekoč tudi v resnici tako kruto, ko so ga preko izpovedi brali v knjigi.
Tisti, ki stare čase še pomnijo, trdijo, da je bilo včasih še veliko huje….
Žal mnogi, ki so raziskovali preteklost, niso našli dovolj poguma, da bi prisluhnili tudi pripovedim o spolnosti.
*
Nekoč ni bilo na razpolago nikakršnih informacij o moškem in o ženski, o njunih spolnih organih, delovanju le-teh. Knjige o medsebojnih odnosih niso obstajale, bognedaj o intimi. Škof Jegčič je, na primer, napisal nekaj priročnikov, ki so bili polni moralnih naukov in prepovedi, žal pa so nekateri od njih vzbudili v krščanskih krogih nemalo zgražanja zaradi – ne boste verjeli - ''svobodomiselnosti''.
Tako nekje piše:''Združitev naj se izvrši kar mogoče sramežljivo. Mož naj se ne dotikuje žene na ''tem delu'', ker je nespodobno, in bi mogel ženo tam pokvariti.''
Ko so kasneje knjižice prevedli v tuje jezike, med drugim v francoščino, so ga Francozi obdolžili, da je ''pornograf''.
*
Ko beremo knjigo Ogenj, rit in kače, moramo pozabiti na čas, v katerem živimo.
Obdobje med leti 1900 in 1965, ki ga opisujem, je bilo drugačno, vanj se je potrebno vživeti in ga poskušati razumeti takšnega, kot ga predstavljam skozi zgodbe.
*
Ljudje so bili nekoč po eni strani polni strahu pred grehom, po drugi strani je v njih ''vrel'' nagon.
Ženska je bila največja žrtev, saj se je prav na področju spolnosti ''spremenila'' v objekt, ki je bil namenjen zgolj rojevanju in zadovoljevanju moškega nagona.
*


Sicer pa, če sem odkrita, mnogi so danes v slabšem položaju, kot so bili naši predniki.
Ženske so bile nekoč priklenjene na moškega, ker so bile finančno odvisne od njega.
Ženske iz 21. stoletja pa so polne informacij o sebi, intimi, imajo svojo takšno in drugačno neodvisnost, pa jih je še zmeraj odločno preveč, ki ''padajo po stopnicah'' in dovolijo, da se moški izživljajo nad otroki.

Torej..?http://www.gorenjskiglas.si/article/20131230/C/131239978/1039/moskim-pravica--zenskam-dolznost-
http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kako-neki-so-seksali-nasi-dedki-babice

3 komentarji:

  1. Stvari se v bistvu ne spreminjajo tako hitro, kot kdaj mislimo. Odvisnosti v medsebojnih odnosih, ki jim lahko mirno rečemo storilec in žrtev je še vedno veliko, ker določeni vedenjski vzorci se prenašajo iz generacije v generacijo. Velik premik je že v tem, da se je o tem začelo govoriti in pisati, da to ni več tabu tema, nekaj malega se je spremenila tudi zakonodaja, čeprav samo za zelo kratek čas, zelo veliko stvari pa je še vedno tabu in skrito za zidovi, tudi padanje po stopnicah se ne bo tako hitro končalo, kot bi želeli

    OdgovoriIzbriši
  2. zame osebno je navečja tragedija to, da se mnogi, ki ji pripovedujem o težkem življenju včasih, nad slišanim zgražajo in čudijo, to, da pa ogromno žensk - tudi v naši sredini- še zmeraj živi zraven nasilnežev, četudi imajo vse možnosti, da od njih odidejo, se pa nikomur ne zdi več kot toliko čudno....

    OdgovoriIzbriši
  3. Ko je bila moja hčerka prvič tepena , smo ji omogočili, da se je oddalila od moža, kasneje je po svoji volji šla nazaj k njemu. Udaril je ni nikoli več (ni bil alkoholik), vendar zakon ni bil posebno uspešen (ne samo po njegovi krivdi, bila sta preveč različna). Zato se še danes, po več kot dvajsetih letih sprašujem, če ne bi bilo takrat pri prvem konfliktu bolje, ko bi se ločila.

    OdgovoriIzbriši